Dania na ciepło

Ciepłe posiłki nie muszą być nudne! Zamiast tradycyjnych form ich podania wystarczy użyć odrobinę fantazji i wyczarować kolorowe danie dla naszego małego smakosza.
Przygotowaliśmy kilka propozycji, które pomogą Wam w rozbudzeniu w sobie twórczego talentu kulinarnego 🙂

Kiełbaski maślane – na kajakach
Potrzebne składniki:kiełbaski maślane
bagietka
pieczarki
mozzarella mini
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
Bagietkę przekrój na pół i wydrąż środek. Pieczarki pokrój w plasterki podsmaż na patelni.
4 kiełbaski maślane, pomidorki oraz mozzarellę pokrój w plasterki. Bagietki wypełnij farszem: pieczarkami, kiełbaskami, pomidorkami oraz mozzarellą. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C
Zabawa z maluchem:
z 4 kiełbasek przygotuj kajakarzy. Kiełbaski natnij do połowy, tak aby powstały 4 części – nogi oraz ręce. Ugotuj kiełbaski. Na gotowe zapiekanki ułóż po dwa ludziki, na głowy kładąc im po kawału mozzarelli, a ze szczypiorku ułóż „wiosła”.



Risotto z króliczkami
Potrzebne składniki:Ryż do risotto,
Warzywa,
Paróweczki drobiowe z cielęciną ,
Wywar warzywny lub bulion
Ugotuj risotto z ulubionymi warzywami swojego dziecka.
Wspólna zabawa z maluchem :
Parówki pokrój na pół. Nożykiem zrób trzy -cztery nacięcia wzdłuż (max na 1/3 wysokości). Wrzuć do wrzątku i ugotuj.
Tak powstałe króliczki – Dudusie dodaj do risotto 🙂
Hot dogi pod pierzynką
Musisz mieć:Parówki schabówki,
Bułka do hot-doga,
Ser żółty,
Zielona sałata
Zabawa z maluchem :
Z ugotowanej parówki stwórz ludziki: Pana i Panią Duduś. Następnie przykryj pierzynką z sałaty lub żółtego sera. Na koniec udekoruj ketchupem.
