Odżywianie


Dietę należy dobierać pod kątem wieku i stopnia rozwoju. Specjaliści od żywienia wyróżniają kilka grup wiekowych, do których ustala się sprecyzowany sposób żywienia:
Dzieci w tym wieku mogą już przyjmować posiłki w formie innej niż płynna, ze szczególnym naciskiem na potrawy gotowane. Głównym elementem powinny być potrawy zawierające białko, zarówno zwierzęce, jak i roślinne, w tym także warzywa i owoce, które są bogatym źródłem błonnika. Należy zminimalizować rolę cukru, soli i słodyczy, natomiast nie warto ograniczać ilości tłuszczów, przede wszystkim pochodzących z olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy), a także – mniejszym stopniu – zwierzęcych (masło).
W tym wieku szczególnie liczy się odpowiednie zbalansowanie składników odżywczych, które dostarczą dziecku odpowiednią energię do zabawy i rozwoju. Najważniejsze są produkty o dużej zawartości białka, wapnia, żelaza i witamin – mleko i jego przetwory, chudy drób, a także ryby. Nie zaleca się podawania potraw ciężkostrawnych.
Na tym etapie rozwoju dziecka ważne jest wykształcenie stałych pór dla niezbyt obfitych posiłków. Pory powinny być oddalone od siebie o nie więcej niż 3-4 godziny . W tym wieku często obniża się poziom glukozy we krwi, dlatego trzeba zadbać o jej uzupełnianie. W diecie powinny dominować produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, mięso, wędliny oraz owoce i warzywa. Tłuszcze należy podawać w ograniczonej ilości, z przewagą tych pochodzenia roślinnego.
W późniejszych latach dietę należy bilansować pod kątem rozwoju i predyspozycji dziecka.

